migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1248]

Sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i aromatyczny sosik z grzybów. Grzyby można dać dowolne , najlepiej aby były to małe jędrne sztuki.

Sos grzybowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • 400 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól,pieprz
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone grzyby, lekko posolić i popieprzyć.

Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie.

Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję.

Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba.

Na koniec dodać natką pietruszki i wymieszać.
Sos grzybowy
Grzyby dokładnie oczyścić i drobno pokroić.
Sos grzybowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę.
Sos grzybowy
Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie.
Sos grzybowy
Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Na koniec dodać natką pietruszki i wymieszać.