mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sos z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo lubię sos grzybowy z suszonych grzybów. Robię go raz w roku na Wigilię. Rodzina moja nie może się go doczekać.

Sos z grzybów suszonych

Składniki:

Sos z grzybów suszonych

 

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów suszonych

Marynata

Sos z grzybów suszonych
grzyby suszone namoczone wcześniej ugotowane

Suszone grzyby u mnie podgrzybki przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i odstawiam na noc żeby się namoczyły. Na następny dzień gotuję grzyby na wolnym ogniu do miękkości około godzinę. Po ugotowaniu odcedzam i kroję drobno.
Cebulę białą obieram i kroję też drobno, przesmażam na maśle. Dodaję grzyby i dalej przesmażam. Śmietanę przelewam do kubka, dodaję mąkę i rozrabiam. Dodaję także trochę grzybów które przesmażyła. Całość wlewam do grzybów i mieszam energicznie. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, doprawiam solą, pieprzem, jak sos jest za gęsty dolewam wodę od gotowania się grzybów.