bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sos grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny.

Domowy sos grzybowy

Składniki:

Domowy sos grzybowy

 

  • 1 kilogram świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz
  • Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Domowy sos grzybowy
Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.