peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Keczup z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna propozycja pysznego domowego keczupu. Tym razem w roli głównej zagrała cukinia, którą otulił koncentrat pomidorowy. Keczup ten smakiem przypomina sklepowy, ale jest o niebo lepszy!

Keczup z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keczup z cukinią

 

  • Na około 12 słoiczków 190 g:
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10 %
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Keczup z cukinią
Cukinię dokładnie szorujemy. Cebulę obieramy.

Warzywa ścieramy na grubej tarce - mieszamy z solą i odstawiamy na 1,5 godziny.

Po tym czasie przekładamy do garnka i gotujemy około 45 minut bez przykrycia.

Dodajemy cukier, ocet - mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.

Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Studzimy, blendujemy na gładką masę - zagotowujemy.

Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Keczup z cukinią
Keczup z cukinią - gotowanie cukinii z cebulą
Keczup z cukinią
Keczup z cukinią - po dodaniu koncentratu pomidorowego i przypraw