Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos grzybowy świetnie podkręca smak mięs, kasz, ziemniaków, makaronu. Moja ulubiona wersja tego sosu to sos na bulionie, z dużą ilością marchewki, z niewielkim dodatkiem śmietany.

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy

Przygotowanie grzybów

Sos grzybowy
Grzyby przebieramy, oczyszczamy, myjemy i kroimy

Grzyby przebieramy, myjemy i oczyszczamy dokładnie, kroimy w plasterki.

Smażenie grzybów i cebuli

Sos grzybowy
Cebule i grzyby do sosu podsmażamy na patelni

Cebule kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i smażymy, aż zmiękną. Dodajemy sól i pieprz.

Dodanie bulionu

Sos grzybowy
Do grzybów i cebuli dodajemy bulion, a na koniec śmietanę

Grzyby i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy mąkę i bulion. Podgrzewamy ok. 20-30 minut.

Marchewkę z bulionu kroimy w plastry lub półplasterki, dodajemy do sosu.

Na koniec do sosu dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku.