halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Sos grzybowy z jajkiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sos ten utkwił mi w pamięci z najmłodszych moich lat. Są to smaki z dzieciństwa. Robiła takie danie moja babcia. Odtworzyłam ten przepis.

Sos grzybowy z jajkiem i ziemniakami

Składniki:

Sos grzybowy z jajkiem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z jajkiem i ziemniakami
Grzyby leśne różne gatunki, oczyścić, wypłukać. Obgotować 20 minut w osolonej do smaku wodzie. Po obgotowaniu odcedzić, włożyć na sito. Następnie cebulę obrać, posiekać drobno. Rozgrzać masło w rondelku, dodać posiekaną cebulę. Gdy zmięknie cebula dodać grzyby. Smażyć 10-15 minut.

Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połączyć śmietankę z sosem. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Sos podać z ziemniakami oraz jajkiem.

Tagi:

ziemniaki