Sposób przygotowania:
Ryż z sosem grzybowym
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
Sos grzybowy;
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Duże grzyby pokroić na kawałki to znaczy kapelusze w plastry a nóżki na połówki po długości lub w kostkę. Małe grzybki natomiast zostawić w całości.
Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne z łyżką oliwy, dodać obraną drobno pokrojoną cebulę.
Smażyć na małym ogniu aż cebula zrobi sie szklista. Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane grzyby, lekko posolić. Smażyć cały czas mieszając przez około 5 -7 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion i dusić grzyby do miękkości.
Śmietanę połączyć z 1/4 szklanką gorącego sosu grzybowego w celu zahartowania. Dodać do sosu mieszając. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos grzybowy;
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Duże grzyby pokroić na kawałki to znaczy kapelusze w plastry a nóżki na połówki po długości lub w kostkę. Małe grzybki natomiast zostawić w całości.
Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne z łyżką oliwy, dodać obraną drobno pokrojoną cebulę.
Smażyć na małym ogniu aż cebula zrobi sie szklista. Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane grzyby, lekko posolić. Smażyć cały czas mieszając przez około 5 -7 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion i dusić grzyby do miękkości.
Śmietanę połączyć z 1/4 szklanką gorącego sosu grzybowego w celu zahartowania. Dodać do sosu mieszając. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
gusia1000