sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Sos grzybowy - kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny sos z kurek. Trzeba pamiętać żeby kurki przed przyrządzaniem obgotować około 20 minut. A następnie przygotowujemy pyszny sos.

Sos grzybowy - kurkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos grzybowy - kurkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy - kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i całość podsmażamy. Podlewamy woda i dusimy około 15 minut. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką do sosu. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego. 
Sos grzybowy - kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Sos grzybowy - kurkowy
Grzyby gotujemy około 20 minut a następnie odcedzamy.
Sos grzybowy - kurkowy
Wlewamy do grzybów śmietanę z mąką i zagotowujemy całość.