mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sos grzybowy z podpinek

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Z ziemniaczkami tworzą pyszny duet obiadowy

Sos grzybowy z podpinek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos grzybowy z podpinek

 

  • 1/2 kg świeżych podpinek (opieńki miodowej ponoć)
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka mąki
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z podpinek
Grzyby czyścimy z trawy i brudu. Kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy na cedzak i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z grzybami i zalewamy 2 litrami wody z kostką rosołową. Wstawiamy na gaz. Gotujemy aż wyparuje większość wody i zostanie ok. pól litra. śmietanę rozkłócamy z mąką w kubeczku, tak by nie było grudek, wlewamy trochę kipiącego wywaru z grzybów i mieszamy, by się zespoliły. Następnie wlewamy do grzybów, mieszamy aż zgęstnieje sos. Przyprawiamy wedle uznania. Podajemy z ziemniakami.
Sos grzybowy z podpinek
Przygotować obczyszczone i pokrojone podpinki
Sos grzybowy z podpinek
Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę
Sos grzybowy z podpinek
Grzyby i zebulę zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy
Sos grzybowy z podpinek
Gdy wyparuje większośc wywaru podbijamy śmietaną