Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Sos jabłkowo-pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos idealnie smakuje jako dodatek do mięsa i wędliny.

Sos jabłkowo-pomidorowy

Składniki:

Sos jabłkowo-pomidorowy

 

  • 5 winnych jabłek
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki utartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu winnego

Sposób przygotowania:

Sos jabłkowo-pomidorowy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory należy sparzyć, po czym ściągamy skórkę. Kroimy je w ćwiartki. Jabłka i pomidory mieszamy razem. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do reszty. Następnie dajemy imbir, rodzynki, przetarty czosnek, sok z cytryny, cukier i ocet. W garnku o grubym dnie gotujemy na małym ogniu, mieszając aż pomidory i jabłka się rozgotują (około 2 godzin). Gotowy, gorący sos przekładamy do wyparzonych ciepłych słoików, które po zamknięciu ustawiamy do góry dnem.