jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sos koperkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rodzaj gorącego sosu wykonywanego z zasmażanej na maśle mąki rozprowadzonej wywarem z dodatkiem śmietany i świeżego kopru:)

Sos koperkowy

Składniki:

Sos koperkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
Koper umyć, osuszyć i drobno posiekać. Bulion zagotować. W rondlu rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zasmażyć, a następnie wlać gorący bulion i gotować, mieszając aż bulion zacznie gęstnieć, po czym wyłączyć ogień. Potem żółtko rozmieszać ze śmietaną, rozprowadzić z ciepłym bulionem i wlać do ciepłego sosu, nie gotować. Na koniec dodać koper i doprawić do smaku jeśli trzeba.