BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sos koperkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który doskonale sprawdza się do wielu dań z drobiu , porcji mięsa z dodatkiem ziemniaków. Fajnie sprawdza się z ugotowanymi na twardo jajkami itp.

Sos koperkowy

Składniki:

Sos koperkowy

 

  • duży pęczek koperku,
  • bulion 1 szkl,
  • śmietana 30 % 150 ml,
  • mąka 2 -3 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • czosnek granulowany szczypta,

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
Koperek po oczyszczeniu drobno posiekać.

Bulion zagotować.

Mąkę połączyć ze śmietaną , następnie powoli wlewać ją do bulionu cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. 

Zmniejszyć ogień i dalej gotować aż sos zgęstnieje , doprawić do smaku pieprzem i solą oraz szczyptą przyprawy uniwersalnej a także szczyptą czosnku granulowanego.

Dodać posiekany koperek , jeszcze chwilkę pogotować ciągle mieszając.

Gotowy sos zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, ziemniakami.

Podawać do mięs, do potraw z drobiu itp.