Sposób przygotowania:
Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowymETAP 1:
Udka z kaczki nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, skrapiamy oliwą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie możemy mięso obsmażyć krótko na patelni z obu stron.
Cebulę kroimy w kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę. Dodajemy rabarbar, czerwone wino, bulion.
Sos zagotowujemy i podgrzewamy, aż się nieco zredukuje. Dodajemy miód, sól i pieprz. Sos blendujemy.
ETAP 2:
Czereśnie myjemy, usuwamy pestki.
Mięso z kaczki układamy na dnie brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Udka zalewamy sosem i obkładamy czereśniami.
ETAP 3:
Udka posypujemy po wierzchu odrobiną rozmarynu.
Brytfannę z udkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy udka do miękkości -ok. 1,5 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.