Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka lubi się z owocami i czerwonym winem. Zgodnie z tą zasadą, przygotowałam kacze udka z czereśniami i z sosem rabarbarowo-winnym.

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym

Składniki:

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym

 

Sposób przygotowania:

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym

ETAP 1:

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym
Przygotowujemy sos z rabarbaru i czerwonego wina

Udka z kaczki nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, skrapiamy oliwą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Następnie możemy mięso obsmażyć krótko na patelni z obu stron.

Cebulę kroimy w kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę.

W rondelku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę. Dodajemy rabarbar, czerwone wino, bulion.

Sos zagotowujemy i podgrzewamy, aż się nieco zredukuje. Dodajemy miód, sól i pieprz. Sos blendujemy.

ETAP 2:

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym
Udka z kaczki umieszczamy w brytfannie, zalewamy sosem, obkładamy czereśniami

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki.

Mięso z kaczki układamy na dnie brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Udka zalewamy sosem i obkładamy czereśniami.

ETAP 3:

Udka kacze w czereśniach z sosem rabarbarowym
Brytfannę z udkami wkładamy do piekarnika

Udka posypujemy po wierzchu odrobiną rozmarynu.

Brytfannę z udkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy udka do miękkości -ok. 1,5 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.