BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sos koperkowy z jajkami na twardo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sos koperkowy z ugotowanymi na twardo jajkami to szybki sposób na smaczny obiad. Podany z ziemniakami smakuje jak dorosłym tak i dzieciom.

Sos koperkowy z jajkami na twardo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy z jajkami na twardo

 

  • sos;
  • bulion około 1,5 szklanki (w zależności ile chcemy sosu),
  • koperek zielony 1,5 pęczka,
  • jajka ugotowane na twardo 2 (same żółtka),
  • musztarda 2 łyżki,
  • olej 4 - 5 łyżek,
  • śmietana 30 % 1/3 szkl,
  • mąka 2 płaskie łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

 

  • Dodatkowo ;
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt,

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z jajkami na twardo
Koperek oczyścić ,opłukać ,osuszyć a następnie posiekać.

Jajka ugotować na twardo , po ugotowaniu obrać ze skorupek.

Z 2 ugotowanych jajek wyjąc żółtka i rozgnieśc widelcem a następnie połączyć z musztardą i olejem.

Ugotowany wcześniej bulion zagotować .

Do gotującego bulionu dodać rozmieszane żółtka z musztardą , olejem i wymieszać.

Mąkę wymieszać dokładnie aby nie było gródków ze śmietaną , następnie wlewać ją ciągle mieszając do bulionu i gotować na małym ogniu.

Doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.

Dodać posiekany koperek, włożyć pozostałe ugotowane obrane ze skorupek jajka.

Podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. 

Odstawić z ognia.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Sos koperkowy z jajkami na twardo
Koperek po dokładnym oczyszczeniu siekamy
Sos koperkowy z jajkami na twardo
Jajka gotujemy na twardo po ugotowaniu obieramy
Sos koperkowy z jajkami na twardo
Dwa żółtka mieszamy z musztardą do i olejem
Sos koperkowy z jajkami na twardo
Danie gotowe do podania domownikom do spożycia

Tagi:

danie obiad sos