Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos koperkowy z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Często podaję taki sosik do pulpetów lub też do klusek śląskich. Idealnie współgra również z młodymi ziemniaczkami.

Sos koperkowy z cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos koperkowy z cebulą

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z cebulą
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek w plastry i zrumienić na oliwie. Zalać 400 ml wody. Dodać kostkę warzywną, zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz umyty i posiekany koperek. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do sosu. Zagotować. Doprawić do smaku.
Sos koperkowy z cebulą
Cebulę i czosnek zrumienić na rozgrzanej oliwie.
Sos koperkowy z cebulą
Cebulkę zalać wodą i dodać kostkę warzywną.
Sos koperkowy z cebulą
Dodać liście laurowe ziele angielskie i koper.

Tagi:

cebula