Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos kurpiowski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienity regionalny sos do gotowanych mięs i kotletów

Sos kurpiowski

Składniki:

Sos kurpiowski

 

  • 2 dag masła
  • 1 dag mąki
  • 0,25 l bulionu
  • ½ łyżeczki karmelu
  • 20 dag korniszonów

Sposób przygotowania:

Sos kurpiowski
W rondlu rozgrzać masło. Dodać mąkę. Zasmażać, aż zasmażka ładnie się przyrumieni (uważać aby nie przypalić). Wlać chłodny bulion (przedtem odlać ok. 40 ml). Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać karmel. Osobno ugotować w odlanym bulionie pokrojone w drobną kostkę korniszony. Miękkie dodać (wraz z bulionem w którym się gotowały) do sosu. Dokładnie wymieszać. Zagotować.