Sposób przygotowania:
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Z rosołu wyjmujemy miękkie udka z kurczaka i serduszka oraz marchewki. Wszystkie składniki zostawiamy do ostygnięcia. Mięso z udek oddzielamy od kości a serduszka kroimy na pół lub na ćwiartki. Marchewki kroimy w plasterki.
Do rondelka wrzucamy serduszka i marchewki zalewamy je wodą i zagotowujemy. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i powoli wlewamy do rondelka intensywnie mieszając.
Przyprawiamy kucharkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie mieszamy i wrzucamy mięso z kurczaka.
Tak przygotowany ekspresowy sos mięsno marchewkowy możemy podawać z kaszami lub daniami z ziemniaków.
Do rondelka wrzucamy serduszka i marchewki zalewamy je wodą i zagotowujemy. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i powoli wlewamy do rondelka intensywnie mieszając.
Przyprawiamy kucharkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie mieszamy i wrzucamy mięso z kurczaka.
Tak przygotowany ekspresowy sos mięsno marchewkowy możemy podawać z kaszami lub daniami z ziemniaków.