Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Sos meksykański do słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy sos meksykański świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, zapiekanek, sos do ryżu czy makaronu.

Sos meksykański do słoiczków

Składniki:

Sos meksykański do słoiczków

Na 2 słoiczki:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • kawałek papryczki chili
  • oliwa lub olej
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos meksykański do słoiczków

ETAP 1:

Sos meksykański do słoiczków
Paprykę i cebulę do sosu kroimy w kostkę

Paprykę myjemy. Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Chili drobno siekamy.

ETAP 2:

Sos meksykański do słoiczków
Na rozgrzanym oleju lub oliwie smażymy paprykę i cebulę oraz papryczkę chili

W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej, smażymy cebulę, paprykę i chili wraz z ziarnami. Warzywa oprószamy solą.

ETAP 3:

Sos meksykański do słoiczków
Do cebuli i papryki dodajemy przecier pomidorowy, fasolę i kukurydzę

Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do sosu.

ETAP 4:

Sos meksykański do słoiczków
Sos gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji

Sos gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości - do pizzy przygotowuję gęstszy sos, do makaronu i ryżu rzadszy.

Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

Tagi:

sos