BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka faszerowana z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna papryka z pysznym farszem połączonym z cukinią. Papryka bardzo pożywna i lubiana przez moich bliskich, a dzisiaj po raz pierwszy z farszem z dodatkiem cukinii.

Papryka faszerowana z cukinią

Składniki:

Papryka faszerowana z cukinią

 

  • papryka czerwona 5 szt,
  • mielone 500 g,
  • cukinia 1 szt,
  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • cebulka smażona 1 łyżka,cebula 2 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa węgierska 1 łyżeczka,
  • bulion około 700 ml,
  • płynne chili słodko - kwaśne 4 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana z cukinią
Paprykę umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie usunąć gniazda nasienne.

Farsz do papryki;

Wieprzowe mięso mielone włożyć do dużej miski, dodać umytą startą na tarce o dużych oczkach młodą cukinie.

Dodać ugotowany według opisu na opakowaniu ryż, łyżkę smażonej cebulki, cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę, sól, pieprz do smaku oraz łyżeczkę przyprawy węgierskiej.

Wszystko razem wymieszać.

Takim farszem napełniać wcześniej przygotowane papryki.

Papryki ułożyć w garnku, zalać bulionem lub rosołem, dodać płynne słodko - kwaśne chilli.

Dusić pod przykryciem około 40 minut.

Po tym czasie sos odlać do osobnego naczynia i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Paprykę ponownie zalać już gotowym sosem i zagotować.

Smacznego.