Sposób przygotowania:
Sos ze schabu na śmietanieETAP 1:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać opłukać i pokroić w plasterki/kostkę, wrzucić do garnka. Mięso opłukać i włożyć do garnka do warzyw.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka.
Wlać wody tyle aby lekko przykryła składniki sosu. Włożyć listek laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu czarnego. Zagotować. Włożyć kostkę rosołową i dusić na małym ogniu aż wszystko zmięknie. 2-3 łyżki śmietany wymieszać z łyżką mąki pszennej, zahartować sosem i przelać do garnka.
Wymieszać. Wsypać posiekany koperek i natkę pietruszki i dusić jeszcze kilkanaście minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem mielonym.