WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos ze schabu na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ze schabu wieprzowego z dodatkiem marchewki, cebuli, pietruszki i zieleniny zaprawiany śmietaną z dodatkiem przypraw.

Sos ze schabu na śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos ze schabu na śmietanie

 

  • 8-10 plastrów schabu wieprzowego
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka korzeń i natka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • śmietana 18%
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Sos ze schabu na śmietanie

ETAP 1:

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać opłukać i pokroić w plasterki/kostkę, wrzucić do garnka. Mięso opłukać i włożyć do garnka do warzyw.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka.

Wlać wody tyle aby lekko przykryła składniki sosu. Włożyć listek laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu czarnego. Zagotować. Włożyć kostkę rosołową i dusić na małym ogniu aż wszystko zmięknie. 2-3 łyżki śmietany wymieszać z łyżką mąki pszennej, zahartować sosem i przelać do garnka.

Wymieszać. Wsypać posiekany koperek i natkę pietruszki i dusić jeszcze kilkanaście minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem mielonym.

Sos ze schabu na śmietanie
Sos ze schabu w trakcie duszenia po dodaniu śmietany z mąką
Sos ze schabu na śmietanie
Pokrojone warzywa i plastry mięsa zalane wodą z dodanymi przyprawami
Sos ze schabu na śmietanie
Pokrojona cebula dodana do pokrojonej marchewki
Sos ze schabu na śmietanie
Marchewka pokrojona na plasterki wrzucona do garnka