Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sos mięsno-pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczny w przygotowaniu sos, który podany z kaszą lub makaronem stworzy smaczny, pożywny i sycący obiad.

Sos mięsno-pomidorowy

Składniki:

Sos mięsno-pomidorowy

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorowych
  • 0,3 l passaty pomidorowej
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos mięsno-pomidorowy
1. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć 2 minuty.

2. Mięso wymieszać z przyprawą do mielonego i wrzucić na patelnię. Smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, passatę pomidorową, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Patelnię przykryć, dusić sos 7 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem według uznania.

Smacznego!