kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos mięsno - pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Do zrobienia tego sosu użyłam gęstego przecieru pomidorowego i mięsa mielonego, smażonej cebuli oraz czosnku i przypraw.

Sos mięsno - pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsno - pomidorowy

 

  • 8 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 litra gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Sos mięsno - pomidorowy
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę.
Czosnek również obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej i
smażymy cebulę aż będzie szklista, dodajemy pokrojony czosnek i przez chwilę smażymy, przekładamy do garnka. Na patelnie wkładamy mięso mielone i smażymy tak długo aż będzie przesmażone, przekładamy do garnka z cebulą. Garnek stawiamy na gazie i dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, suszoną bazylię, przecier pomidorowy.
Gotujemy około 10 minut.
Sos mięsno - pomidorowy
Obraną i pokrojoną w kostkę biała cebula.
Sos mięsno - pomidorowy
Pokrojoną cebulę z czosnkiem smażymy na oleju.
Sos mięsno - pomidorowy
Pokrojoną cebulę z czosnkiem smażymy na oleju.
Sos mięsno - pomidorowy
Mięso mielone też smażymy na rozgrzanym oleju.