ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Biodrówka z szybkowara do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wiemy co jemy, przyrządzone w szybkowarze jest bardzo soczyste, kruche - trochę mięska i wywar wykorzystałam do gulaszu, nic się nie marnuje.

Biodrówka z szybkowara do pieczywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biodrówka z szybkowara do pieczywa

 

  • biodrówka bez kości 1 kg chudy i 60 dag z tłuszczykiem,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cebula 4 sztuki średnie,
  • woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie,

Sposób przygotowania:

Biodrówka z szybkowara do pieczywa
Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.

Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.

Następnie do szybkowara wlać 0,5 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.

Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.

Mięso wyjąć, chudszy kawałek wyjąć i pokroić na plastry do pieczywa (kawałek z tłuszczykiem do gulaszu, będzie w przepisie następnym), podawać do pieczywa z dodatkami jakie się lubi.
Biodrówka z szybkowara do pieczywa
Mięso powinno być mocno zrumienione z każdej strony.
Biodrówka z szybkowara do pieczywa
Woda do szybkowara musi być dodana, minimum 1 szklanka, dałam więcej aby sos był go gulaszu.
Biodrówka z szybkowara do pieczywa
Do pieczywa zostawiam chudy kawałek do gulaszu tłustszy.