ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz z biodrówki z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry sposób na przygotowanie dwóch wersji mięsa w jednym szybkowarze i wykorzystanie wywaru, chudy kawałek do pieczywa, tłustszy do gulaszu, można podać z czym się lubi na obiad czy na kolację.

Gulasz z biodrówki z szybkowara Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gulasz z biodrówki z szybkowara

 

  • biodrówka bez kości1 kg chudy i 60 dag z tłuszczykiem,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cebula 4 sztuki średnie,
  • woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie,
  • mąka pszenna 3łyżki,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • woda 2 szklanki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • dodatek do gulaszu jaki się lubi

Sposób przygotowania:

Gulasz z biodrówki z szybkowara
Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.

Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.

Następnie do szybkowara wlać 1/2 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.

Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.

Mięso wyjąć, tłustszy kawałek (kawałek chudy do pieczywa) pokroić na kostki i wsypać do mniejszego garnka, wlać cały wywar z szybkowara, dolać wody i dodać kostkę rosołową.

Wsypać mąkę, dodać śmietanę, postawić garnek na ogniu i cały czas mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z czym się lubi, u mnie gotowe kluski gnocchi.
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Mięso powinno być dobrze zrumienione z każdej strony.
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Najlepiej przygotować wieczorem i do rana zostawić.
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Po wystudzeniu chudy kawałek odłożyć, tłustszy i wywar do gulaszu.
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Od razu wsypać do zimnego wywaru mąkę, śmietanę i cały czas szybko mieszać do zagotowania.
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Gulasz z biodrówki z szybkowara
Gulasz z biodrówki z szybkowara