jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami to bardzo zdrowe danie dla tych, którzy nie powinni jeść cukru i soli. Zioła i przyprawy rekompensują ich brak.

Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami

 

  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy perłowej lub jaglanej
  • 1/2 szklanki mieszanki ziaren (np. słonecznik, len, dynia)
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • pieprzu czarny do smaku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami
Obieramy szparagi i gotujemy je al dente w niewielkiej ilości wody z cukrem brzozowym. Zostawiamy czubki do dekoracji, dolne części siekamy drobno. Obieramy cebule i czosnek – siekamy drobniutko. Do miski wbijamy jaja, dodajemy oliwę, posiekany drobno czosnek szparagi, cebulę, kaszę, soczewicę i mąkę. Dodajemy przyprawy - mieszamy dokładnie. Formę silikonową do tarty posypujemy częścią ziaren (1/3) po czym wypełniamy masą. Na górze układamy górne części szparagów, posypujemy pozostałymi ziarnami dociskając je lekko do masy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 30-45 minut w zależności od grubości placka. Podajemy tartę na gorąco udekorowaną pomidorkami koktajlowymi. 
Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami
Formę silikonową do tarty posypujemy częścią ziaren (1/3) po czym wypełniamy masą. Na górze układamy górne części szparagów,
Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami
Po upieczeniu wyjmujemy gorącą tartę z silikonowej foremki na talerz