Sposób przygotowania:
Tarta z soczewicy z szparagami i ziarnami
Obieramy szparagi i gotujemy je al dente w niewielkiej ilości wody z cukrem brzozowym. Zostawiamy czubki do dekoracji, dolne części siekamy drobno. Obieramy cebule i czosnek – siekamy drobniutko. Do miski wbijamy jaja, dodajemy oliwę, posiekany drobno czosnek szparagi, cebulę, kaszę, soczewicę i mąkę. Dodajemy przyprawy - mieszamy dokładnie. Formę silikonową do tarty posypujemy częścią ziaren (1/3) po czym wypełniamy masą. Na górze układamy górne części szparagów, posypujemy pozostałymi ziarnami dociskając je lekko do masy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 30-45 minut w zależności od grubości placka. Podajemy tartę na gorąco udekorowaną pomidorkami koktajlowymi.