Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Falafel z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki z ciecierzycy upieczone w piekarniku, doprawione aromatycznymi przyprawami. Pożywne i zdrowe.

Falafel z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Falafel z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Falafel z piekarnika
Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Odcedzamy.

Czosnek i cebulę kroimy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. 

Mielimy ciecierzycę razem cebulą, czosnkiem, natką i imbirem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy je oliwą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przekręcamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut. 

Podajemy z ulubionym sosem.
Falafel z piekarnika
Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin.
Falafel z piekarnika
Mielimy ciecierzycę razem cebulą, czosnkiem, natką i imbirem.
Falafel z piekarnika
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Falafel z piekarnika
Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.