Sposób przygotowania:
Falafel z piekarnika
Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Odcedzamy.
Czosnek i cebulę kroimy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
Mielimy ciecierzycę razem cebulą, czosnkiem, natką i imbirem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je oliwą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przekręcamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Czosnek i cebulę kroimy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.
Mielimy ciecierzycę razem cebulą, czosnkiem, natką i imbirem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je oliwą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przekręcamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.