kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sos mięsny z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sos którego głównymi składnikami są: mięso mielone i zielona papryka. Sos podajemy z makaronem.

Sos mięsny z zieloną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsny z zieloną papryką

 

  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z zieloną papryką
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W miedzyczasię cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2 - 3 minuty cebulę z czosnkiem i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.

Na patelnie wkładamy mięso mielone i smażymy około 10 minut, przekładamy do garnka i dodajemy pokrojoną paprykę.

Gdy papryka będzię prawie miekka,dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.

Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno, oprószamy makaron.
Sos mięsny z zieloną papryką
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę
Sos mięsny z zieloną papryką
Obrany z łusek czosnek kroimy w kosteczkę
Sos mięsny z zieloną papryką
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę.
Sos mięsny z zieloną papryką
Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym oleju