Sposób przygotowania:
Tradycyjny mięsny sos
Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy. Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła.
Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak. Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy. Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła.
Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak. Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.