kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos mięsny z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sos mięsny z dodatkiem selera.Taki sos jest lżejszy od tradycyjnego a przy tym tak samo smaczny.

Sos mięsny z selerem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsny z selerem

Na sos

  • 0,5 kg. mięsa mielonego z szynki
  • pół średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z selerem
Seler obieramy,myjemy, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny do miękkości. Ugotowany przekładamy na cedzak.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Smażymy na gorącym oleju, gdy będą szkliste dodajemy mięso mielone i smażymy tak długo, aż mięso zmieni kolor.
Dolewamy wodę i koncentrat pomidorowy gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, cukrem i cynamonem.
Gotujemy wszystko razem przez chwilę.
Podajemy z ulubionym makaronem. Gorący sos posypujemy selerem.

Pozostałe składniki

30 dag. selera
1 łyżeczka soku z cytryny

Sos mięsny z selerem
Seler gotujemy tak długo, aż będzie miękki.
Sos mięsny z selerem
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Sos mięsny z selerem
Cebulę i czosnek przesmażamy na gorącym oleju.
Sos mięsny z selerem
Mięso mielone dodajemy do przesmażonej cebuli.