pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sos miętowy do mięs i pasztetów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos miętowy z jabłkami, pomidorami i cebulą.

Sos miętowy do mięs i pasztetów

Składniki:

Sos miętowy do mięs i pasztetów

 

  • 30 dag liści świeżej mięty
  • 1 kg winnych jabłek
  • 50 dag cebuli
  • 25 dag mięsistych pomidorów
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 25 dag cukru
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sos miętowy do mięs i pasztetów
Pomidory sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w ćwiartki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.Umytą i osuszoną miętę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do rondla i rozprażyć. Dodać musztardę, sparzone rodzynki, 1/2 szklanki octu, sól, pieprz i gotować na niewielkim ogniu przez około 40 minut cały czas mieszając. Pozostały ocet zagotować z cukrem. Sos przetrzeć przez sito, połączyć ze słodkim octem i gotować jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho.