halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Sos pesto-zielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Genialny sos pesto do makaronu.

Sos pesto-zielony

Składniki:

Sos pesto-zielony

 

  • prażone orzeszki pine 4 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • świeże liście bazylii 1|2 szklanki
  • tarty ser parmezan 4 łyżki
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • oliwa 7 łyżek

Sposób przygotowania:

Sos pesto-zielony
Czosnek obieramy . Liście bazylii myjemy , osuszamy.Do miski miksera włożyć orzeszki, czosnek i zmiksować. Następnie dodać liście bazylii, ser tarty parmezan i sok z cytryny, zmiksować. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Sos trzymać w lodówce. Z sosem pesto przygotowujemy np makaron.

Tagi:

sery tarta ser