karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Wyśmienity sos do każdego dania

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • Pieczarki 5 średnich
  • boczek może być parzony ok 10 dkg
  • cebula kostka 1/4
  • śmietanka 18 % szklanka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Boczek kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodajemy pokrojone w półkrążki pieczarki. Smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, sól i pieprz. Jak pieczarki będą usmażone dolewamy śmietankę i zmniejszamy ogień. Po kilku minutach powinna się zredukować. Gotowym sosem polewamy mięso lub ziemniaczki. Smacznego.
Sos pieczarkowy
boczek kroimy na gruba kostke i podsmazamy
Sos pieczarkowy
pieczarki smazymy razem z boczkiem na oliwie
Sos pieczarkowy
do całosci olewamy smietanke i redukujemy