jarekcheltam

jarekcheltam

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jako przyprawy do sosow stosuje sie: sok z cytryny, ocet, wino, sol, pieprz, papryke, posiekana nac pietruszki, koper, itp...

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 20 dag pieczarek,
  • 1 lyzka drobno posiekanej cebuli,
  • 4 lyzki masla,
  • 1/2 szklanki smietany, sol, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki oczyscic, oplukac, obrac kapelusze ze skorki i pokroic je na drobne plasterki. Stopic maslo w rondlu, dodac cebule i pokrojone pieczarki i dusic pod pokrywa, dolewajac stopniowo pol szklanki wody. Gdy pieczarki beda miekkie, domieszac smietane, przyprawic do smaku sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny