Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos pieczarkowy na bazie śmietany trzydziestki . Sos jest delikatny i psuje do mięs , gołąbków , ziemniaków.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dusimy na małej ilości oleju aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy. Mąkę mieszamy w 1/2 szkl wody i wlewamy do bulionu z grzybami i znów zagotowujemy. Mieszamy a gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy śmietankę. Gdy potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos pieczarkowy
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dusimy na małej ilości oleju aż woda odparuje.
Sos pieczarkowy
Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy
Sos pieczarkowy
Mąkę mieszamy w 1/2 szkl wody i wlewamy do bulionu z grzybami i znów zagotowujemy
Sos pieczarkowy
Mieszamy a gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy śmietankę.