Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy –gęsty
Pieczarki czyszczę, i kroję w plasterki, następnie przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżeczkę soli i stawiam na kuchenkę, jak się zagotuje, odcedzam i przelewam dokładnie pod zimną bieżącą wodą, zostawiam aby całkiem ociekły.
Na patelnię daję masło, przekładam do niej pieczarki i duszę, jak wyparuje woda dolewam nowej, czynność powtarzam 2-3 razy, na koniec dodaję kostkę bulionową i ciut pieprzu mielonego, jak mało słone można dodać kucharka.W kubku rozprowadzam skrobię ze śmietaną, można dodać troszkę wody. .
Jak pieczarki są już gotowe, zagęszczam śmietaną.Taki sos jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, lub makaronu. Smacznego:)
Na patelnię daję masło, przekładam do niej pieczarki i duszę, jak wyparuje woda dolewam nowej, czynność powtarzam 2-3 razy, na koniec dodaję kostkę bulionową i ciut pieprzu mielonego, jak mało słone można dodać kucharka.W kubku rozprowadzam skrobię ze śmietaną, można dodać troszkę wody. .
Jak pieczarki są już gotowe, zagęszczam śmietaną.Taki sos jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, lub makaronu. Smacznego:)
olmanka