Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki i prosty przepis na sos pieczarkowy. Sos świetnie pasuje do klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić, usmażyć na maśle, dodać soli, pieprzu. Pół kostki bulionowej rozpuścić we wrzątku, kiedy bulion trochę ostygnie, dodać śmietanę i mąkę, rozbełtać na gładko, dolać do usmażonych pieczarek. Doprowadzić do wrzenia często mieszając i podgrzewać jeszcze 4-5 min od tego momentu. Smacznego!
Sos pieczarkowy
Pół cebuli to zdecydowanie wystarczające ilość.
Sos pieczarkowy
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić, usmażyć na maśle, dodać soli, pieprzu.
Sos pieczarkowy
Pół kostki bulionowej rozpuścić we wrzątku.
Sos pieczarkowy
Doprowadzić do wrzenia często mieszając i podgrzewać jeszcze 4-5 min od tego momentu.