agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

sos pieczarkowy 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny sos do każdej potrawy.

sos pieczarkowy 6

Składniki:

sos pieczarkowy 6

 

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

sos pieczarkowy 6
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, kolejno skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Następnie podusić na maśle z pieczarkami, osolić i obsypać mąką, wlać bulion oraz śmietankę. Mieszając zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać zieloną pietruszką.