Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos pieczarkowy na masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos pieczarkowy u mnie najczęściej podaje się do klusek - śląskich lub kopytek. Ale można go też podać np. do mięsa. Jest prosty i pyszny.

Sos pieczarkowy na masełku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy na masełku

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy na masełku
Pieczarki obrać. Drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni. Przesmażyć na nim obrane pieczarki. Podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę grzybową. Dusić pod przykryciem 25 minut. Przyprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody. Wlać do sosu. Zagotować. Podawać jako dodatek do klusek lub mięsa.
Sos pieczarkowy na masełku
Obrane wcześniej pieczarki drobno posiekać.
Sos pieczarkowy na masełku
Pieczarki przesmażyć na roztopionym maśle.
Sos pieczarkowy na masełku
Podlać wodą i dusić pod przykryciem z dodatkiem kostki grzybowej.
Sos pieczarkowy na masełku
Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką i wodą.