oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos pieczarkowy z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać do klusek, jajek, kasz, ryżu.

Sos pieczarkowy z białym winem

Składniki:

Sos pieczarkowy z białym winem

 

  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniacznej
  • sól
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z białym winem
Pieczarki bardzo dokładnie oczyścić, przyciąć ich trzony, a następnie dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Udusić pieczarki na małym ogniu z dodatkiem masła, cebuli i wina. Po 15 min duszenia dodać śmietankę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, doprawić solą i sokiem cytrynowym. Zagotować.