izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowy i łatwy do zrobienia makaron. A co najważniejsze bez żadnych konserwantów. Smaku dodaje mu sos przygotowany z pieczarek, które z powodzeniem można zastąpić grzybami leśnymi.

Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty
SOS PIECZARKOWY: Pokrojone w talarki pieczarki wrzucamy na patelnię i lekko solimy. Smażymy na małym ogniu, aż grzyby staną się miękkie. Przekładamy je do garnka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i również ją podsmażamy. Gdy się zarumieni, wkładamy ją do garnka z pieczarkami. Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy jogurt naturalny i dolewamy około 3/4 szklanki wody. Chwilę podduszamy i doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą i tymiankiem. 

MAKARON: Z mąki robimy kopiec z dołeczkiem w środku. Wbijamy do niego jajka, wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy sól. Zarabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy. Posypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut. Następnie tniemy ciasto na długie prostokąty o szerokości około 6 cm, z których wycinamy trójkąty (podobnie jak na załączonym zdjęciu). Pocięty makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Lekko je mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotujemy jeszcze 5 minut. Wykładamy makaron na durszlak i przelewamy zimną wodą. 
Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty
Zdjęcie przedstawia sposób cięcia makaronu.