Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy z makaronem własnej roboty
SOS PIECZARKOWY: Pokrojone w talarki pieczarki wrzucamy na patelnię i lekko solimy. Smażymy na małym ogniu, aż grzyby staną się miękkie. Przekładamy je do garnka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i również ją podsmażamy. Gdy się zarumieni, wkładamy ją do garnka z pieczarkami. Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy jogurt naturalny i dolewamy około 3/4 szklanki wody. Chwilę podduszamy i doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą i tymiankiem.
MAKARON: Z mąki robimy kopiec z dołeczkiem w środku. Wbijamy do niego jajka, wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy sól. Zarabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy. Posypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut. Następnie tniemy ciasto na długie prostokąty o szerokości około 6 cm, z których wycinamy trójkąty (podobnie jak na załączonym zdjęciu). Pocięty makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Lekko je mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotujemy jeszcze 5 minut. Wykładamy makaron na durszlak i przelewamy zimną wodą.
MAKARON: Z mąki robimy kopiec z dołeczkiem w środku. Wbijamy do niego jajka, wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy sól. Zarabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy. Posypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut. Następnie tniemy ciasto na długie prostokąty o szerokości około 6 cm, z których wycinamy trójkąty (podobnie jak na załączonym zdjęciu). Pocięty makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Lekko je mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotujemy jeszcze 5 minut. Wykładamy makaron na durszlak i przelewamy zimną wodą.