eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Sos pomidorowo-jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos pomidorowo-jabłkowy, sos pomidorowo-jabłkowy

Sos pomidorowo-jabłkowy

Składniki:

Sos pomidorowo-jabłkowy

 

  • 5 pomidorów
  • 2 jabłka
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 7 dag rodzynek
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dag suszonych moreli

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo-jabłkowy
Ze sparzonych pomidorów usunąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Morele posiekać. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i odsączyć. Obrać cebule i posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z cukrem i octem. Gotować godzinę. Co jakiś czas pomieszać. Gruszki umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do duszonych składników. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Gorące rozlać do słoików, pozostawić do ostygnięcia, zakręcić, przechowywać w lodówce.