Sposób przygotowania:
Sos pomidorowo-oliwkowy.
Dwa ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię włożyć czosnek i podsmażyć około 2 minut. Pół papryczki chili bez pestek drobno pokroić i dodać do czosnku. Na Patelnię dodać pokrojone pomidory z puszki i pokrojone oliwki z zalewy. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki w proszku. Mieszamy składniki i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu miksujemy, przecieramy przez sito do miseczki i na koniec dodajemy 2 stołowe łyżki gęstej śmietany. Aby mieć ciepły sos wystarczy lekko podgrzać na małym ogniu.