edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gęsty sos z gruntowych pomidorów z paprykową nutą stanowi doskonały dodatek do wielu dań

Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą

 

  • 1 kg dojrzałych pomidorów gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera (13 dag)
  • mała marchewka (5 dag)
  • 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą
Pomidory zanurzyłam na chwilkę we wrzątku, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Marchew i selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrałam, drobno posiekałam. Listki oregano oderwałam od gałązek, posiekałam. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam czosnek, marchew i pietruszkę i smażyłam na małym ogniu kilka minut, aż warzywa staną się miękkie. Uważałam przy tym, żeby czosnek się nie przypalił. Do podsmażonych warzyw dodałam pomidory, oregano i paprykę w płatkach. Posoliłam i dusiłam bez przykrycia na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparował, warzywa stały się mięciutkie, a całość mocno zgęstniała, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz słodką i ostrą papryką. Ideałem byłoby sos zblendować, ale ja nie zrobiłam tego ze względu na awarię sprzętu, a i tak był przepyszny :)
Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą
Obrane ze skóry pomidory oraz obrane i umyte warzywa.
Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą
Na oleju podsmażyłam posiekany czosnek i utarte warzywa.
Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą
Do podsmażonych warzyw dodałam pokrojone pomidory.

Tagi:

papryka