Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy z czubricą
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużego garnka, przykrywamy, zagotowujemy i gdy pomidory puszczą sporo soku, zmniejszamy ogień i ściągamy pokrywkę. Gotujemy co trochę mieszając, aby pomidory się nie przypaliły. W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie siekamy je w średnią kostkę. Papryczki chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i kroimy w kosteczkę (proponuję robić to w gumowych rękawiczkach). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na rumiano cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i chili. Do pomidorów dodajemy cebulę z czosnkiem, a także cukier i czubricę.Gdy większość soku odparuje, ściagamy garnek z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki, a następnie przecieramy sos przez gęste sitko. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący wlewamy do wyparzonych słoiczków (z podanych składników wyszło mi trochę ponad 2 litry sosu). Pasteryzujemy przez 15 minut.