kalina027

kalina027

Kucharz
[Przepisów: 12]

sos pomidorowy z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na jesieni u mnie w domu pomidory przynoszone są koszykami z ogrodu jakoś trzeba je spożytkować.A sos ten przechowuje się rewelacyjnie.

sos pomidorowy z jabłkami

Składniki:

sos pomidorowy z jabłkami

 

  • 3 litry przecieru pomidorowego
  • 3/4 litra przecieru z jabłek
  • 0,5 kg selera (korzeń)
  • 70 dag cebuli
  • 3 strąki ostrej papryki
  • pieprz ziarnisty,kilka gożdzików,
  • sól,cukier,do smaku
  • główka czosnku
  • zioła- bazylia,oregano

Sposób przygotowania:

sos pomidorowy z jabłkami
Cebule obrać i pokroić w małą kosteczkę.seler obrać i cienko pokroić.Dusić do miękkości.Rozdrobnić blenderem.Połączyć z przecierem pomidorowym i jabłkowym.Paprykę zetrzeć na drobnej tartce dodać do reszty warzyw.Gotować na niewielkim ogniu ciągle mieszając.Musimy odparować ok 1/2 objętości.Pod koniec gotowania dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz zmielone przyprawy.Dodajemy sól i cukier do smaku i pokrojoną bazylię i oregano lub inne ulubione zioła(świeże).Sosem napełniamy słoiki i pasteryzujemy ok 10 minut.