Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos, który świetnie sprawdzi się do pizzy, zapiekanek czy do mięs z grilla. Śliwki wędzone nadają mu ciekawego, "wędzonego" smaku. Latem do sosu najlepiej dać świeże pomidory, zimą można dać pomidory z puszki.

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami

Składniki:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami

 

  • 6 świeżych, sporych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 50 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki

Pomodory myjemy, nacinamy skórkę na obu wierzchołkach w krzyżyk. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Pomidory kroimy w dużą kostkę.

ETAP 2:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie.
Suszone śliwki kroimy na kawałki.

ETAP 3:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami
Do zblendowanego sosu dodajemy śliwki suszone

Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, smażymy, aż się rozpadną. Pomidory blendujemy. Dodajemy ocet balsamiczny i suszone śliwki oraz przyprawy (sól, pieprz, chili i paprykę wędzoną). Gotujemy ok. 10 minut.

ETAP 4:

Sos pomidorowy z suszonymi śliwkami
Sos doprawiamy słodką papryką wędzoną i chili

Sos jeszcze raz blendujemy. Doprawiamy do smaku.