jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Szczupak w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

szczupak w sosie paprykowym danie polecane na obiad do białego wytrawnego wina

Szczupak w sosie paprykowym

Składniki:

Szczupak w sosie paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w sosie paprykowym
Pomidory umyć, osuszyć, odkroic czubki. Wydrążyć miąższ łyżką, umieściĆ obcięte części w pomidorach. Rozpuścić w rondelku 3 łyżki tłuszczu, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać do rondelka 1/2 szklanki mleka oraz śmietanę kremówkę. Utrzeć żółty ser na drobnej tarce, rozpuścić w sosie. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową, ostudzić. Oddzirelić białka od żółtek, 2 żółtka dodać do sosu serowego, rozmieszać. Ubić wszystkie białka, ostrożnie połączyc z sosem. Ułożyć pomidory w żaroodpornym naczyniu, napełnić sufletem serowym. Zapiekać około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. C. Opłukać i osuszyć kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny. Natrzeć rybę dokładnie solą i pieprzem, każdy kawałek obłożyć plasterkiem boczku. Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Wyjąć z wywaru, usunąć boczek. Ostrym nożem zdjąć z ryby skórę, przykryć rybę, aby nie wystygła. Dodać do wywaru kwaśną śmietanę, jeszcze raz zagotować sos. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką. Roztrzepać pozostałe żółtka w 2 łyżkach sosu, wymieszać z sosem. Nie gotować. Wyłożyć kawałki ryby na podgrzany półmisek, polać odrobiną sosu. Na tym samym półmisku ułożyć pomidory z sufletem serowym. Resztę sosu paprykowego podać w sosjerce. Podawać z gotowanymi ziemniakami.