Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Naleśniki z mięsem w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki z mięsem idealnie smakują z sosem paprykowym lub grzybowym

Naleśniki z mięsem w sosie paprykowym

Składniki:

Naleśniki z mięsem w sosie paprykowym

 

  • Składniki na farsz:
  • Gotowane mięso (np.z kurczaka)
  • 1 cebula
  • gotowana marchewka i pietruszka
  • sól
  • pieprz

 

  • Składniki na sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1 paprykę
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanę
  • szczyptę przypraw - ostrej papryki, oregano i curry
  • pół kostki rosołowej lub szklanka rosołu

 

  • Dodatkowo: usmażone naleśniki

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem w sosie paprykowym
Cebulę do farszu kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. W maszynce do mielenia mięsa mielimy kurczaka, cebulę i warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki. Do sosu przysmażamy na patelni drobno pokrojoną cebulkę. Paprykę kroimy w paseczki i również przysmażamy. Po kilku minutach dolewamy szklankę rosołu i łyżkę koncentratu pomidorowego. W tym momencie też sos doprawiamy przyprawami. Gotujemy do miękkości papryki, na koniec dodajemy łyżkę śmietany. Naleśniki polewamy sosem, podajemy. Smacznego!