Sposób przygotowania:
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.
Smażone ziemniaczki: Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut.
Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut.
Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.
Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.
Smażone ziemniaczki: Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut.
Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut.
Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.
kołczu