mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe, szybkie i bardzo smaczne danie ze smażoną rybą, ziemniaczkami i kremowym sosem porowo-śmietanowym.

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym

 

  • Smażona ryba
  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia

 

 

  • Smażone ziemniaczki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • chili
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.



Sos porowo-śmietanowy:
Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.



Smażone ziemniaczki:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut.



Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut.



Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Białą część pora kroję w cienkie plasterki
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Kawałki ryby posypuję z obydwu stron przyprawą
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Ziemniaki obieram i kroję w łódeczki, smaże na oliwie
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym
Do uduszonego na miękko pora wlewam śmietankę