Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sos Pralinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten sos nadaje ulubionym potrawom nowych barw.

Sos Pralinowy

Składniki:

Sos Pralinowy

 

  • 115 g masła
  • 335 g brązowego cukru
  • 125 ml śmietany do ubicia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 g posiekanych orzechów pecan
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Sos Pralinowy
Stopić masło w garnku z podwójnym dnem. Z masłem zmieszać cukier. Dodać śmietanę i ubijać trzepaczką, aż będą dobrze połączone. Wlać sok z cytryny i podgrzewać 45 minut nad lekko wrzącą wodą, na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Odstawić z ognia; dodać orzechy i wanilię. Używać w miarę potrzeby.